Tijdens het ja-woord op de mooiste dag van uw leven dacht u waarschijnlijk niet aan een eventuele echtscheiding. Maar een lang en gelukkig leven met z’n tweeën gaat helaas niet voor iedereen op. Het beëindigen van een huwelijk kan een verdrietige en stressvolle tijd zijn. Maar het is ook een periode waarin belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Laat u daarom adviseren door mensen met kennis van zaken. Taspinar Advocatuur is gespecialiseerd in echtscheidingen en kan u daarom deskundig advies geven.

Een van die belangrijke beslissingen moet worden genomen over het huis dat u samen – en waarschijnlijk van beide inkomens – heeft gekocht. Kunt u de hypotheek oversluiten en alleen in het huis gaan wonen? En hoe zit dat met de verdeling van de restschuld op uw hypotheek? Er zijn twee mogelijkheden:

  • Een van de partners blijft in het huis wonen, of;
  • Het huis wordt verkocht

Hypotheek overnemen na echtscheiding

Als u of uw partner in het huis wil blijven wonen, moet u dat eerst met de hypotheekverstrekker overleggen. Dit is om aan te tonen dat het voor de achterblijvende partij financieel haalbaar is. Bij de overname van de hypotheek wordt het huis opnieuw getaxeerd om rekening te houden met een eventuele restschuld of overwaarde. De achterblijvende partij krijgt van de vertrekkende ex-partner zijn of haar deel van de restschuld. Met een overwaarde is dit omgekeerd.

Huis verkopen na echtscheiding

Als beide partners niet in het huis willen of kunnen blijven wonen, wordt de woning in de verkoop gezet. Mocht u het huis met overwaarde weten te verkopen, dan wordt deze verdeeld. U krijgt in dat geval wel te maken met de bijleenregeling, die onder andere invloed heeft op uw hypotheekrenteaftrek.

Taspinar Advocatuur  is gespecialiseerd in complexe zaken op het gebied van echtscheidingen.

 

Neem daarom contact met ons op, zodat wij u in deze lastige tijd kunnen helpen.