Als u een gezinsmanager toegewezen krijgt, is dat behoorlijk wennen. U deelt ineens de verantwoordelijkheid over uw kind(eren) met een vreemde persoon. Omdat een ondertoezichtstelling (OTS) vraagt om de nodige samenwerking, is het fijn als u goed kunt opschieten met uw gezinsmanager. Maar wat als dat totaal niet het geval is? Dan wilt u hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Een advocaat kan u hier goed bij ondersteunen en voor u bemiddelen met Jeugdbescherming. Zo hoeft de situatie niet nog vervelender te worden dan hij al is en kunt u binnenkort hopelijk wel door een deur met uw gezinsmanager.

Wijzigen gezinsmanager
We begrijpen hoe vervelend het is als het echt niet botert tussen u en uw gezinsmanager. Hoe moeilijk het ook is: probeer eerst zelf uw zorgen te bespreken met de gezinsvoogd in kwestie. Komt u hier zelf niet uit, stelt uw gezinsmanager zich niet behulpzaam genoeg op of wilt u uw situatie überhaupt niet bespreken met hem/haar, dan kunt u een officiële klacht indienen. Tevens kunt u zich tot een advocaat wenden. Het is belangrijk dat uw belangen goed verdedigd worden. Ook is het fijn om op iemand terug te kunnen vallen als de emoties hoog oplopen.
Het gesprek

U vraagt samen met uw advocaat een gesprek aan bij Bureau Jeugdzorg met uw gezinsmanager en evt.haar/zijn leidinggevende. De advocaat zorgt ervoor dat u in dit gesprek alle ruimte krijgt om uit te drukken wat u voelt en wat u allemaal niet goed vindt gaan. Tip: schrijf vóór het gesprek op wat u precies vervelend vindt aan de huidige situatie en hoe u het graag zou zien. Als het u allemaal even te veel wordt, kan uw advocaat altijd nog het woord overnemen.

Wat te doen na het gesprek?

Mocht het gesprek niet leiden tot een positieve verandering, dan zal de advocaat met uw hulp een brief (met verzoek tot wijzigen gezinsvoogd) opstellen die naar de jeugdhulpverlener of instelling gestuurd wordt. In deze brief wordt uw verzoek om een andere gezinsmanager toegewezen te krijgen goed onderbouwd. Zodra dit verzoek is ingediend gaat het balletje rollen. U krijgt niet altijd automatisch een andere gezinsvoogd. Het is dus verstandig om uw advocaat regelmatig contact op te laten zoeken met Bureau Jeugdzorg, zodat u zo snel mogelijk weet waar u aan toe bent.

 

Wijziging gezinsinstelling

Het kan daarnaast ook voorkomen dat het noodzakelijk is dat een andere regio de ondertoezichtstelling op zich neemt, omdat u in een andere regio woonachtig bent. Of dit in uw zaak mogelijk is zal de advocaat aan u kenbaar maken.

Taspinar Advocatuur is gespecialiseerd in jeugdzaken en staat voor u klaar als u geen vertrouwen meer heeft in uw gezinsvoogd. Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken, dan kunnen wij u nog uitgebreider uitleggen wat wij voor u en uw gezin kunnen betekenen.